Priročniki za izvajanje projektov skupnostnega upravljanja z življenjskimi viri

Celovito blaginjo si lahko zagotovimo le skupaj. Številne suverene, aktivne in odgovorne skupnosti, ki so upravljanje z naravnimi in drugimi viri v svojem okolju vzele v svoje roke, to potrjujejo.

Celovito blaginjo si lahko zagotovimo le skupaj. Številne suverene, aktivne in odgovorne skupnosti, ki so upravljanje z naravnimi in drugimi viri v svojem okolju vzele v svoje roke, to potrjujejo.
 
Zato smo organizacije Focus, Umanotera, IPOP in PIC v okviru projekta Skupnostno upravljanje z življenjskimi viri pripravile vrsto gradiv, s katerimi želimo podpreti pobudnike in izvajalce skupnostnih projektov pri prevzemanju aktivne vloge v izgradnji svoje blaginje s trajnostnim upravljanjem z življenjskimi viri v svojih okoljih.
 

Skupnosti, ki uspešno izvajajo projekte upravljanja z življenjskimi viri, razvijajo pripadnost, ponos in zaupanje, pridobivajo dragocena znanja in spretnosti ter krepijo medsebojne odnose.

 
Vabljeni k prebiranju in uporabi povsem svežih priročnikov in ostalih gradiv, ki vsebujejo napotke, navodila, vzorce, primere dobrih praks in vse, kar vas lahko podpre pri tem, da projekte uspešno izpeljete in v lokalnih skupnostih ustvarite trajne koristi.
 

  • Priročnik za izvajanje skupnostnih projektov (povezava)

Splošni priročnik za izvajanje skupnostnih projektov želi biti koristen vsakomur, ki je izvajalec oziroma spodbujevalec skupnostnega projekta, ne glede na njegovo specifično vsebino.
 

  • Priročnik za izvedbo skupnostne sončne elektrarne (povezava)

Skupnostna sončna elektrarna predstavlja projekt, kjer se skupina posameznikov in/ali drugih deležnikov združi v želji po proizvodnji električne energije iz čistega vira – sonca.
 

  • Priročnik za ureditev skupnostnega prostora (povezava)

Skupnosti prostor je večnamenski javni prostor, urejen za skupne potrebe prebivalcev določenega območja – soseske.
 

  • Priročnik za izvajanje spremljane poti v šolo – pešbus in bicivlak (povezava)

Pešbus in bicivlak sta načina spremljane poti v šolo, pri katerih se učenci v šolo odpravijo peš ali s kolesom v organiziranih skupinah po premišljeno začrtanih poteh in po stalnem urniku.
 

  • Vodnik Dovolj za vse – skupnostno upravljanje z življenjskimi viri (povezava)

V vodniku smo predstavili koncept skupnostnega upravljanja z življenjskimi viri in njegovo pomembnost kot obetavnega razvojnega modela, ki lahko sinergijsko odgovori na velike izzive, ki so nam skupni kot človeški civilizaciji in planetarnemu ekosistemu: podnebne spremembe, upadanje biotske raznovrstnosti, degradacijo habitatov ter pohajanje svetovnih zalog ključnih surovin in poceni dostopnih fosilnih energentov, pa tudi napovedi o staranju prebivalstva Slovenije in migracijah, ki jih lahko pričakujemo v prihajajočih desetletjih. Vključeni so opisi 60 domačih in tujih dobrih praks na štirih ključnih področjih: (1) urejanje prostora, (2) samooskrba s hrano, (3) energetska učinkovitost in oskrba z energijo iz lokalnih obnovljivih virov ter (4) lokalno krožno gospodarstvo in trajnostna potrošnja.
 

  • Katalog dobrih praks skupnostnega upravljanja z življenjskimi viri (povezava)

Z izbranimi uspešnimi zgodbami želimo navdihovati in motivirati občine, nevladne organizacije, zadruge, civilne iniciative in druge oblike organiziranja na lokalni ravni, da prevzamejo aktivno vlogo pri njihovem množenju in prenosu v svoja okolja. 
 

Biotska raznolikost, ohranjenost narave, voda, gozd, rodovitna tla, obnovljivi viri energije,  policentrična poselitev, kakovost bivalnega okolja in krajinska pestrost – to so prepoznavne značilnosti in razvojne prednosti Slovenije. To so naši življenjski viri. Dovolj jih je, da s  trajnostnim skupnostnim upravljanjem zagotovimo blaginjo za vse in to omogočimo tudi prihodnjim rodovom.

 
Srečno pri vašem delu in pri skupnostnem upravljanju z vašimi lokalnimi življenjskimi viri!
 
 
Z lepimi pozdravi,
 
 
Gaja Brecelj v imenu organizacij partneric:

  • Focus, društvo za sonaraven razvoj
  • Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj
  • Inštitut za politike prostora
  • Pravno-informacijski center nevladnih organizacij – PIC

 
Vabljeni na www.DovoljZaVse.si.
 

SHIFT + A