Prikaz primera dobre prakse na rastišču Velikonočnice v Boletini

Na rastišču velikonočnice v Boletini pri kraju Ponikva je v sklopu projekta Od dopolnilne dejavnosti na kmetiji Buser do zelene tehnologije varstva ekosistemov potekala demonstracijska delavnica s prikazom primera dobre prakse za dolgotrajno pravilno ohranjanje zavarovanega območja rastišča. Rastišče velikonočnice v Boletini je največje rastišče te izjemno redke rastline v Sloveniji. Občina Šentjur se v sodelovanju s Turistično olepševalnim društvom Ponikva in Zavodom RS za varstvo narave izjemno trudi in prizadeva ohraniti to izjemno, a zelo ranljivo rastlinsko vrsto.

V sklopu projekta je bila na ekološki Kmetiji Buser kupljena specialna strojna oprema, ki omogoča strojno obdelavo rastišča velikonočnice ob upoštevanju strokovnih smernic za dolgotrajno in trajnostno ohranjanje rastišča, ki jih je v sklopu projekta pripravil Zavoda RS za varstvo narave. Prav tako pa je rezultat projekta zloženka o velikonočnici, ki poudarja pomen te stepske rastline, obiskovalce rastišča pa osvešča o pomenu ohranjanja rastišča.

Vsem partnerjem projekta želimo uspešno sodelovanje pri ohranjanju največjega rastišča velikonočnice v Boletini tudi v prihodnje!

Več o projektu na: https://www.las-pohorje-bohor.si/1.-javni-poziv-LAS-Od-Pohorja-do-Bohorja-za-leto-2020-sklad-EKSRP/Od-dopolnilne-dejavnosti-na-kmetiji-Buser-do-zelene-tehnologije-varstva-ekosistemov/

Datoteke

SHIFT + A