Do knjig in knjižničnih prostorov z novim dvigalom!

Splošna knjižnica Slovenske Konjice je v sklopu projekta Ranljive skupine z dvigalom do mesta povezovanja uresničila željo, da knjižnične prostore približa ranljivim skupinam ljudi. V ta namen je bilo zgrajeno dvigalo, ki omogoča dostop v knjižnico prav vsakomur. V projektu so prenovili še računalniško učilnico, izposojevalnico in stopnišče, ter izvedli številne dogodke. Vodja knjižnice, ga. Ana Miličevič je z nami delila spodnji zapis, ki projekt osvetli še v drugi luči.

»Projekt izgradnje dvigala in preureditev prostorov z novo računalnico, novo izposojevalnico, je tisto na kar smo letos v Splošni knjižnici Slovenske Konjice najbolj ponosni. Po nekaj mesecih teh pridobitev že lahko ocenimo kako je investicija, tisto, kar je knjižnico še bolj povezalo s krajem, občino in prav vsemi uporabniki knjižničnih storitev. Navdušenje je res neizmerno. Odpravljena je omejitev,  ki je marsikaterim skupinam onemogočala vstop v prostore knjižnice.

Mirno si upamo reči, da kljub investicijskim stroškom, na drugi strani pridobitev skoraj ne moremo finančno ovrednotiti. Te bi lahko merili, ocenjevali v »milijonih«.

Posamezniki, ki prvič vidijo knjižnico, ko si prvič lahko sami izbirajo gradivo, uporabljajo čitalnico, računalnike, … to je tisto, kar se finančno ne da ovrednotiti. V časih kot so, ko smo ljudje nekako še bolj razdvojeni, odtujeni, so takšne pridobitve tisto, kar povezuje in daje smisel skupnosti, socialne vključenosti, vsem nam. Ob tej pridobitvi, se vsi to še bolj zavedamo. Dvigalo je za uporabno namenjeno vsem uporabnikom.«

Projekt je bil izbran na 1. JP LAS »Od Pohorja do Bohorja« v letu 2020 in sofinanciran s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Več o projektu najdete na: https://www.las-pohorje-bohor.si/1.-javni-poziv-LAS-Od-Pohorja-do-Bohorja-za-leto-2020-sklad-EKSRP/Ranljive-skupine-z-dvigalom-do-mesta-povezovanja/

SHIFT + A